Opkiktoer

Opkiktoer 2014


komt die bocht in Oostenrijk een rechte weg?

Al weer een tijdje terug hebben we de Opkiktoer 2014 verreden. Elke dag was er wel wat met het weer!

We hebben foto's binnen van Martin R1, Walter de W, Niels H, Menno W, Jan N en Harm R en natuurlijk van onze verslaggever: Sjacco van Kouteren: Opkiktoer 2014 de foto's
Voor commentaar en nog meer plaatjes kijk je op www.Motormaf.nl: Motormaf

Het verslag van Sjacco heb ik in juli ontvangen.... Vanwege de mooie zomer duurde het enige tijd, maar nu staat ie hieronder en kan je weer even terug naar het voorjaar van 2014!


Opkiktoer 2014

Ik ben gevraagd door Ronald om een stukkie te schrijven over de Opkiktoer omdat ik deze voor de eerste keer gereden heb en met jullie mijn ervaring als nieuwkomer wil delen. Mijn naam is Sjacco van Kouteren en ben zo'n 3 jaar lid van MC de Fendert. Dit is een sportieve motorclub met zo'n 68 leden waarvan de meesten woonachtig zijn in en rond Fijnaart. Ik rij zelf momenteel op een BMW R1100S en hiervoor reed ik op een Honda VTR1000 Firestorm. Jan van Sprundel en Ad van de Klundert benaderden mij of ik niet gek genoeg was om een keer mee te rijden met de Opkiktoer. Dit zou volgens de mannen echt iets voor mij zijn en na al die grote verhalen en dikke bandenpraat van de mannen in onze club hierover dacht ik waarom niet? De motor eerst een goede servicebeurt gegeven en op nieuwe schoenen gezet, en toen was ik klaar voor de Opkiktoer!!!

Vrijdag 25 april

Hoewel de eigenlijke opkiktoer pas op zaterdag 26 april begon besloten wij met een groepje ervan om vrijdag om tien uur al te vertrekken richting Tagungshotel Bad Honnef. Wij hadden van te voren dit hotel al gereserveerd omdat deze bijna aan de route lag zodat wij de volgende dag mooi konden aanpikken als de eerste opkikkers arriveerden. Ad van de Klundert had een mooie route uitgezet van zo'n kleine 400 kilometer waarvan zo'n 190 kilometer binnendoor. We waren nog niet praktisch de grens over bij Monschau of Volcmar en Misja hadden de eerste aanvaring met de Polizei. Hadden ingehaald waar dit niet mocht, en dit had onze Duitse motorwout snel opgemerkt. Twee keer 105 euro lichter. Dit voorspelt weinig goeds zo voor de eerste dag. Hierna maar snel naar de Biker's Ranch doorgereden om van de Duitse Culinaire keuken te genieten waar het altijd een komen en gaan van motorrijders is. Hierna doorgereden binnendoor met een aangename temperatuur van 25 graden en aankomst om half zes. Onze vrienden uit het Oosten van het land (Menno, Maarten en Jos) kwamen om zes uur, of ze het bier roken want de bar ging precies om deze tijd open. Inmiddels ging de telefoon, Ronald aan de lijn. Waar we precies zaten en of er nog plek was. Binnen een kwartier stonden onze orginisatoren van de Opkiktoer op de stoep. Ze waren al in de buurt, zodat het nog een zeer gezellige boel werd.

ff aftikken! KnutselJantje Biertjuhhh!

Zaterdag 26 april (Koningsdag 1e dag Opkiktoer)

Om half negen kwamen Jan v. Sprundel en Bas Speksnijder bij het hotel aan. Zij waren die ochtend om 6 uur weggereden om op tijd te zijn, zodat ons groepje compleet was om de Opkiktoer route te gaan rijden. Het weer was goed, de wegen waren goed en dus zat het tempo er goed in! Bij de eerste stop voor een bakkie, kwam Misja erachter aangesproken door Jan dat zijn hele achterbrug onder de olie zat. Hier hadden ze het jaar ervoor ook al ervaring mee bij ons in de club. Een snelle blik erop leerde ons dat de olievuldop eruit was gelopen. Bij een barretje gevraagd of ze een wijnkurk hadden en deze door middel van een mes gemodificeerd in een olievuldop! Op naar hotel Zur Pfalz te Kandel(vlak bij Karlsruhe)! Over prachtige kronkelwegen door het Duitse platte land. Sommige plaatselijke bewoners konden het wat minder waarderen en werden we vrolijk begroet door een inwoner die zijn tuinslang op ons richtte om zijn ongenoegen te tonen. Beetje flauw als je weet dat ie er nog zo'n 50 motorrijders mag verwachten die dag! Na een paar wegafsluitingen het hotel bereikt waar we eerst een biertje deden in het harnas en waar vervolgens 's avonds iedereen welkom werd geheten, waar toch veel nieuwe opkikkers bij waren. Tevens kregen wij onze Opkiktoer T-shirt uitgereikt.

Zondag 27 april (dag 2)

Vertrek uit Kandel naar ons nieuwe hotel waar wij vervolgens drie dagen verblijven: Gasthof Ochsen te Kisslegg (vlak bij de Bodensee). Eerst nog 30 kilometer rijden naar het veerbootje die ons over de Rijn zet om vervolgens een stukje door de Vogezen (Frankrijk) te rijden en vervolgens weer met een veerbootje over te varen om het zwarte woud in te duiken. Een route van zo'n 400 kilometer met mooie snelle bochten, jammer dat het weer tegenzat die dag want we vertrokken met miezer, toen werd het droog en het eindigde weer met regen. En regen kregen we nog genoeg deze week!

Wat een water....

Maandag 28 april (dag 3)

Vandaag hadden wij een van de mooiste ritten voor de boeg van zo'n 470 kilometer. Helaas begon de dag met regen, zoveel regen dat er diverse collega's opkikkers bij het hotel bleven. Ook van onze groep besloot Jos om maar naar de Bodensee te rijden om wat te bekijken en op tijd weer terug te zijn in het hotel. De rest van de groep besloot om er het beste van te maken en wij gingen ondanks het snertweer toch de gehele rit uitrijden. Eerst verliep de route oostwaarts door de Duitse alpen om vervolgens over twee tolweggetjes naar Oostenrijk te rijden. Je had prachtige uitzichten op deze tolweggetjes. Langs de Walchensee hier even een fotootje schieten en rap weer door om naar het prachtige Namlostal te scheuren. Gelukkig was hier het asfalt droog zodat iedereen zijn schaamranden van zijn banden konden vegen. Voor de rest was het deze dag een koude bedoeling met een temperatuur in Oostenrijk van 5 graden gehuld in mist en regen. Zonde van zo'n mooie route, maar blij dat we hem gereden hebben.

Dinsdag 29 april (dag 4)

De weerberichten waren wederom niet zo goed en dat bleek ook wel weer deze morgen. Het kwam weer met bakken de lucht uit, dus regenpakkie wederom aan en rijden. Na een half uurtje sturen vond Jos het wel gescheten en besloot naar het hotel te gaan om vervolgens zijn spullen te pakken en terug naar huis te gaan omdat er een echte weersverbetering voor de rest van de week er toch niet in zat. De rest van onze groep reed dapper door. Rond een uur of elf stopten we bij een prachtige tent: Alpenblick. Om hier een Apfelstrudel met vanille saus te nuttigen op aanraden van Erik Ekelmans die hier ook zat met zijn mattie's. Normaal gesproken heb je hier een prachtig uitzicht, maar vandaag was alles gehuld in miezer/ mist. Intussen was Maarten ook gearriveerd (had een lekke band, en heeft deze met een prop kunnen repareren) konden we weer verder rijden over de Riedbergpas en de Oberjochpas waar de sneeuwresten nog op de skihellingen lagen. Vervolgens weer door het Namlostal (maar dan andersom) waar we een lunchstop hielden over het noordelijk deel van Allgau terug naar Kisslegg. Toch nog in de middag redelijk droog weer gehad zodat we buiten eerst nog een biertje konden doen alvorens wij gingen eten wat elke dag zo rond de klok van 19.30 uur was.

Lineup En nog sneeuw ook!

Woensdag 30 april (dag 5)

Vandaag gaan we weer terug naar Kandel naar hetzelfde hotel als waar we zaterdag nacht ook verbleven. De dag begon goed met een droog vertrek, echter na een half uur rijden begon het al te regenen. Daarom besloten we bij een tankstation rond de middag dan ook maar om de route in te korten. Navigatie op binnendoor gezet en rijden. Wat trouwens meerdere Opkiktoerders deden die wij tegen kwamen. Deze route was 100 km korter en ook de moeite waard. Intussen kwam de regen met bakken uit de hemel en wat ons groepje heel de week bespaard was gebleven gebeurde toch. Op een oliespoor en hevige regen ging Volcmar met zijn Ducati onderuit. Gelukkig was hij ongedeerd, alleen zijn regenpak was gescheurd, echter met zijn Italiaanse metgezel was het anders gesteld. Deze was over het gladde asfalt doorgegleden tegen een blauwe Mercedes slk en het voorwiel zat in zijn radiator geklemd. Die ging nergens meer heen. Zowel voertuig als motor moesten het slagveld per takelwagen verlaten. Terwijl wij het verkeer regelden maakte de Duitse politie proces verbaal op. Totaal hebben we er zo'n 2,5 uur in de zeikende regen gestaan. Bagage verdeeld over iedereen en Volcmar bij mij achterop, en de kortste routen naar het hotel! Op het hotel eerst maar een biertje om te bekomen van de schrik, daar kregen we te horen dat er nog een echtpaar was gevallen en die waren er slechter aan toe. Dit was helaas niet de enigste valpartij die deze week plaats had gevonden. Avond eten! Na een goede diner werd er gevraagd of iedereen centraal wou komen staan. De organisatoren hadden een Award in het leven geroepen: Matthe Boots award. Dit is een award ter ere van de vorig jaar overleden Matthe Boots. Dit was een kenmerkend persoon die vanaf de eerste Opkiktoer erbij was (12 jaar, dit was de 13e opkik) die helaas vorig jaar door ziekte is overleden. De filosofie is overdag lekker toeren, 's avonds lekker aanzitten! Deze werd uitgereikt aan Menno Hindriks die ook nog een zeer mooie speech gaf over Matthe. Dit is wisseltrofee dus wie wordt het volgend jaar?

Duc in de vangrail Trotse Menno!

Donderdag 1 mei (dag 6)

Na een gezellige avond in de bar en een goed ontbijt was het tijd voor de meeste om naar huis te gaan. Diverse opkikkers probeerden met boze ogen de regen weg te kijken wat echter niet lukte! Velen gingen daarom ook recht naar huis. Echter wij niet en gingen over een groot gedeelte van de route naar motorhotel Gus te Hoxel Morbach om daar onze laatste avond te beleven van de Opkiktoer. Onderweg heeft het, het grootste gedeelte geregend, zelfs met een donderslag af en toe, en mistig op het laatste stuk. Onderweg toch maar even gebeld of ze thuis waren zodat we niet voor een dichte deur stonden als we aankwamen om ons zelf weer op te warmen bij de kachel. Het was weer een leuk terugzien bij Gerben en Susan, hier zitten we ook met sluitingsweekend met de club dus we komen er met enige regelmaat. Leuk aan dit motorhotel is dat er elk jaar weer wat verbouwd is en zij dit ook graag aan ons tonen.

Vrijdag 2 mei

Vertrek naar huis, nog een mooie route uitgestippeld tot aan de grens met Nederland en het is vandaag gelukkig eens een keer droog! Nog even de laatste curryworst of een schnitzel scoren bij de Bikersrange, om vervolgens nog even op de foto gezet te worden (sommige van ons) door een lokale flitspaal die zowel voor als achter flitst zodat ze nog een leuk laatste aandenken hebben als ze eenmaal thuis zijn van de Opkiktoer 2014.

Slotwoord

Opkiktoer is een prachtige beleving die je beslist mee gemaakt moet hebben als er motorolie door je aderen heen loopt! Heb er dan ook absoluut geen spijt van en wil de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt daarom ook bedanken voor deze prachtige beleving. Daarom zeg ik ook tot volgend jaar! Ben helemaal verkocht en kijk er ook graag weer naar uit naar zo'n gezellig weekje motorrijden met mijn mattie's in een prachtige omgeving en ambiance!

Het past er mooi op!


slingers genoeg! wat een plaatje nieuw en strak wegdek

Ook meerijden?

Ook in 2015 maken we weer een Opkiktoer mogelijk! Wil je dan meerijden, stuur dan een mailtje naar de Mogelijkmakers: Mail de mogelijkmakers! en we nemen contact met je op.

De verslagen en de foto´s van de 2002 Opkiktoer 2002, 2003 Opkiktoer 2003, 2004 Opkiktoer 2004, 2005 Opkiktoer 2005, 2006 Opkiktoer 2006, 2007 Opkiktoer 2007, 2008 Opkiktoer 2008, 2009 Opkiktoer 2009, 2010 Opkiktoer 2010, 2011 Opkiktoer 2011, 2012 Opkiktoer 2012 en 2013 Opkiktoer 2013 toer geven je een indruk van wat je te wachten staat!


Opkiktoer 2014