Opkiktoer 2002

T-shirt van 2002


De toer

Achterkant T-shirt: de route van 2002 De 2002-editie bood je een toer van maandag 29 april 2002 tot en met zaterdag 4 mei 2002 door Duitsland (en een stukje Frankrijk). De routes leidden je over de mooiste en bochtigste wegen van o.a. het Sauerland, Odenwald, Schwarzwald, Vogezen, Pfalz, Eifel, Taunus en Westerwald en varieerden in lengte van zo een 380 km tot ruim 600 km per dag. Zelfs Schaffhausen in Zwitserland werd aangedaan.
Je had onderdak in drie verschillende hotels op basis van half pension (ontbijt en diner!). In aantal sterren waren ze wat minder dan we bij de Kicxtours gewend waren. Het inschrijfgeld was dan ook wat vriendelijker gehouden, voor deze toer van zes dagen en vijf nachten en een t-shirt betaalde je €250.
Naar onze mening is het een waardige opvolger van de Kicxtour geworden. Hieronder vindt je een uitgebreid verslag van de toer.


Geen dag eerder weg

Niet zoals bij de Kicxtour gebruikelijk was geworden, een dag eerder weg. De gevolgen van het "broeikaseffect" leken Europa in de greep te hebben, die zondag was het niet best. Dus net als de meeste anderen gewoon op de maandag op pad. Het is wel wat drukker op de weg en ook de wouten werken op maandag weer na een weekend thuis, rustig aan dus in Nederland.

Het eerste stuk is altijd weer het onvermijdelijke stuk Autobahn, deze keer richting Dortmund en Kassel. Bij Soest eraf en daar begint het dan ook eindelijk. We hadden het weer best wel mee, koud en winderig maar wel DROOG. Redelijke en rustige wegen in het Sauerland gevolgd en in de buurt van de stuwdam in de Eder jammer genoeg de weg niet helemaal droog. Het uitzicht op die dam levert wel een mooi plaatje op: Ederstuwdam

Verder vrijwel de hele rit droge wegen gehad. Rond etenstijd (schnitzel!) was het lastig een geschikte tent te vinden, veel waren er gesloten. Tja maandag he. Later stuitten we op een paar geparkeerde Bimota´s bij een restaurant. Het was inmiddels na tweeen dus de kok was al met "feierabend". Alleen een boterham kon nog geserveerd worden...... Geen schnitzel dus die dag.

In de buurt van de vroeger zeer beroemde Schottenring lag het hotel van die dag, in Ilbeshausen. De foto van het hotel is genomen tijdens een heel ander jaargetijde: Hotel Zum Felsenmeer

We waren op tijd in het hotel aangekomen, de later aangekomenen hadden wat last van regen.... Die avond een knappe maaltijd met voldoende keus, het welkom heten van iedereen, de uitreiking van het T-shirt en pittig wat bier staan me nog goed bij. De volgende dag was ik m´n T-shirt kwijt.... Welke gvrdr e*k*l etc had er aan een niet genoeg? Daar zou ik pas s´avonds achter komen!

Toch regen ...of toch niet

Een blik uit het raam leverde op dat het buiten niet droog was, binnen viel het blok beton in m´n hoofd zwaar. Het vertrek was nat, maar toch niet genoeg nat voor het regenpak. Ik was de enige zonder trouwens, optimist. Nog geen 60 km verder was het droog en verder was het de hele dag super. Koffietijd zouden we in het Odenwald bij het cafe Hill-Up doen, cafe was alleen dicht. Dan toch maar bij de buurvrouw..... goeie koffie!
Beerfelden was dit jaar bezet door dagjesvolk, het was even zoeken naar de uitgang. In de buurt van Illingen nog even gewacht op een ICE-trein die maar niet kwam. Het stuk in het Zwarte woud genieten van het mooie asfalt en dito bochten en het laatste deel richting het hotel alleen nog maar bomen gezien.

Wij waren (alweer) vroeg in het hotel en hebben dus onder het genot van een halve liter wat plaatjes kunnen maken van de aankomende toerders. (Hier Opkiktoer 2002, de foto´s klikken levert grotere versies van de foto´s op in de fotopagina en nog wat andere!)

De mannen Ron Laan c.s. Emmeloord
Jacob Ronald op tweewieler? Eelco
Anja en Leo De Bimota´s Polleke


Het autovervoer is ook goed geregeld.....! Bij de ontvangst in het hotel werd ons aangeraden de motoren die avond ergens anders neer te zetten vanwege een "Rockfest". We werden door het personeel van het hotel opgehaald bij de boerderij beneden met alle soorten auto´s. Niet genoeg stoelen? Hup dan achter in de stationwagen!

Die avond was zomaar mijn T-shirt terecht, bedankt Tom! Als beloning was ie wel z´n schoenen een tijdje kwijt...Van dat Rockfest heb ik weinig meegekregen trouwens, op tijd naar bed en oordoppen in.De topdag (tot drie uur)

Een dag zonder bagage. Eerst de motor ophalen (vervoer weer perfect geregeld) lekker zonder helm even. Wat een herrie komt er van de ketting trouwens. De rit van die dag was ruim 600 km als je ook nog even de watervallen van Schaffhausen zou meepakken. ´s morgens hadden we af en toe last van een nat wegdek, van regen hadden we pas later last. Opvallend trouwens hoe vlot je nog kan doorrijden op een natte weg! De traditionele schnitzel was in Stühlingen, vlak voor de grens. De watervallen hebben we ook (weer) gezien, de douanier van vorig jaar had nu geen dienst. De vraag hoelang we in Zwitserland zouden blijven werd trouwens ook niet gesteld. Weer terug in Duitsland wachtte ons de geweldige weg 314 richting Blumberg. Perfect daar! Rond een uur of drie rijdend in de richting van Todtmoos begon het te regenen en te regenen..... Het was gedaan met de droge wegen. Bij een tankstation de regenpakken aan gedaan en de kortste route richting hotel bepaald.

De motoren op stal

Regen!
En dat bleef het de hele dag, regenen. Die dag maar naar Offenburg geweest met de trein, motorzaken zoeken. We werden naar het station gebracht door de kokkin, haar on-duitse rijstijl bracht ons snel bij de trein, maar goed dat er geen (motor)tegenliggers waren.... In Offenburg regende het ook lekker en na de schnitzel (jawel!) kwamen we nog de mannen uit Emmeloord tegen. Zij hadden een auto meegekregen. Geweldige gasten toch van Hotel Nillhof.

Naar Simmern

Regen!
Alweer een natte boel, nu moesten we echter wel gaan rijden. Het volgende hotel lag immers in de Eifel. Met regen is het binnendoor rijden een stuk minder leuk, ik vind het helemaal niet leuk, word er erg moe van. Regenpak dus aan en vanaf Offenburg de Autobahn richting Karlsruhe genomen. Daar vandaan richting Pfalz om mogelijk de route weer op te pakken leverde geen droog weer op. Uiteindelijk waren we om half twee al in Simmern, daar was de waardin niet blij mee. Maar wij wel, lekker douchen, de motoren in de garage en de eerste biertjes smaakten toch weer lekker. Ze hadden echt zo vroeg niet op ons gerekend, de bediening was ronduit slecht. Later in de middag werd dat goedgemaakt en ook het diner was perfect. De serveerster bleek wat jonger te zijn dan geschat!

Naar huis

Regen!
Voor de verandering weer niet droog. Dus de kortste weg naar huis genomen: Autobahn.

Volgend jaar

Het organiseren en meedoen met de toer is ons evengoed en ondanks het weer zo goed bevallen dat we ook in Opkiktoer 20032003 een toer zullen organiseren! Zoveel regen heb je maar een keer in de 10 jaar, statistisch geredeneerd dan.....